Algemene Voorwaarden

Artikel 1 - Identiteit van de Verkoper

Isabelle Desegher

handelend onder de naam "Fonkel & Karbonkel"

Bachtenwalle 4

9000 Gent


info@filosprook.be

BTW BE 0818.476.595

BE63 3632 4119 7008

Artikel 2 - Toepasselijkheid

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van ons als Verkoper en gelden ten aanzien van Consument en Onderneming.

Een Consument is een natuurlijke persoon die, uitsluitend voor niet-beroepsmatige doeleinden op de markt gebrachte goederen verwerft.

Een Onderneming is iedere klant die geen Consument is.

Bestellingen door minderjarigen kunnen worden geweigerd, tenzij zij werden geplaatst door de ouders of wettelijke voogd.

Leveringen gebeuren enkel in België en Nederland. Bestellingen met een leveringsadres in een ander land kunnen worden geweigerd.

Het plaatsen van een bestelling op de website geldt als uitdrukkelijke aanvaarding van deze algemene voorwaarden die steeds beschikbaar zijn via de website. Tijdens het bestelproces zal u onze algemene voorwaarden moeten aanvaarden. U ontvangt een kopie van deze voorwaarden samen met de bestellingsbevestiging of ten laatste bij de levering, zodat deze kunnen worden opgeslagen op een duurzame drager of worden afgedrukt.

Voor zover ook bijkomende bijzondere voorwaarden van toepassing zijn, geldt het bovenstaande ook daarvoor. Bij strijdigheid tussen de algemene en bijzondere voorwaarden kan u als Consument steeds de voor u meest voordelige tekst inroepen, terwijl voor een Onderneming de bijzondere voorwaarden worden toegepast, tenzij anders is bepaald.

Artikel 3 - Aanbod en bestellingen

Als een aanbod slechts een beperkte geldigheidsduur heeft of onderworpen is aan bepaalde voorwaarden, vermelden we dit uitdrukkelijk in ons aanbod.

Ons aanbod op de website wordt ten aanzien van de Consument steeds zo volledig en nauwkeurig mogelijk beschreven alsook het bestelproces. De beschrijving en afbeeldingen zijn in elk geval voldoende gedetailleerd om u een goede beoordeling te laten maken. Duidelijke  vergissingen ontslaan ons echter van de verplichting om te leveren.

Uw bestelling is compleet en de overeenkomst tussen ons is definitief zodra we uw bestelling bevestigen per mail en zodra we voor uw betalingstransactie met krediet- of debetkaarten de goedkeuring door de uitgever van de kaart ontvangen hebben.

Als betaalmiddelen aanvaarden we Visa, MasterCard, Paypal, Bancontact, overschrijving.

Indien de uitgever van uw kaart weigert om in te stemmen met uw betaling aan ons, kunnen wij niet verantwoordelijk worden gesteld voor vertragingen bij de levering en/of niet-levering van uw bestelling. Bestellingen zonder geldige betaling op naam van de geregistreerde kaarthouder worden niet aanvaard of verwerkt. 

Wanneer geopteerd wordt om te betalen via overschrijving is de bestelling pas compleet van zodra wij de verschuldigde som integraal hebben ontvangen op onze bankrekening. Tot die tijd worden geplaatste bestellingen niet verwerkt en verwijderd indien wij een maand nog steeds geen betaling hebben ontvangen. Ten aanzien van Ondernemingen kan de Verkoper een betalingstermijn toestaan, in welk geval de bestelling definitief is door de bevestiging per e-mail.

Om een product aan te kopen, voegt u het product toe aan uw winkelmand. Nadien geef u uw contactgegevens en facturatiegegevens in en kiest u de aflevermethode.

Ten aanzien van Ondernemingen gelden offertes gedurende een termijn van 30 dagen en bovendien slechts als een eenmalig aanbod, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend voor toekomstige overeenkomsten.

Artikel 4 - Prijzen

Tijdens de periode die we in ons aanbod vermelden, wijzigen onze prijzen niet, behoudens prijswijzigingen als gevolg van veranderingen in BTW-tarieven of andere taksen.

Behalve ten aanzien van Ondernemingen zijn onze prijzen het door u te betalen bedrag, inclusief alle belastingen, BTW, taksen en diensten.

Verzending is betalend en deze kosten worden vermeld voordat u uw aankoop definitief plaatst.

Artikel 5 - Betaling

Wij kunnen bij online bestellingen enkel betaling via de betaalmodules op onze website aanvaarden.

Ondernemingen dienen te betalen binnen de door de Verkoper vermelde termijn en in de valuta zoals gefactureerd. Verkoper kan de Onderneming vragen vooraf te betalen alvorens over te gaan tot levering van de goederen.

Ondernemingen die in gebreke blijven over te gaan tot betaling zullen van rechtswege en zonder ingebrekestelling een rente van 10% op jaarbasis verschuldigd zijn, te rekenen vanaf het verstrijken van de betalingstermijn. Daarenboven zal een forfaitaire vergoeding van 15% van het openstaande bedrag verschuldigd zijn met een minimum van 50 euro, onverminderd het recht van de Verkoper om een hogere vergoeding te eisen voor zover deze schade kan worden aangetoond.

Artikel 6 - Levering en uitvoering

Alle goederen worden geleverd op het adres dat hiertoe bij uw bestelling werd opgegeven.

Geaccepteerde bestellingen worden zo snel mogelijk uitgevoerd en in ieder geval binnen uiterlijk 30 dagen, tenzij een andere leveringstermijn is overeengekomen. Indien de levering vertraging ondervindt, of indien een bestelling niet of slechts gedeeltelijk kan worden uitgevoerd, wordt u verwittigd voor het verstrijken van de voorziene leveringstermijn.

Bij gebreke daarvan kan u als Consument kosteloos afzien van u bestelling en wordt u uiterlijk binnen 30 dagen terugbetaald. Ten aanzien van Ondernemingen zal de overschrijding van een levertermijn nooit leiden tot enige aansprakelijkheid van de Verkoper, noch de Onderneming het recht geven om te overeenkomst te ontbinden.

Onze verzendingen gebeuren tot het moment van bezorging aan u of een door aangewezen vertegenwoordiger steeds op ons risico.

Indien de door ons geleverde goederen tijdens het transport werden beschadigd, niet overeenstemmen met de artikelen die op de leveringsbon vermeld staan of niet

overeenkomen met de artikelen die u had besteld, moet u dit zo snel mogelijk melden en de artikelen naar ons terugsturen.

De Verkoper is niet aansprakelijk voor enige gevolgschade wegens laattijdige levering of niet-levering door de transporteur die de onderneming heeft aangesteld. In zulk geval blijft de aansprakelijkheid beperkt tot de waarde van de artikelen waarvan wordt aangetoond dat ze niet door de klant werden ontvangen.

Ingeval een Onderneming de goederen weigert in ontvangst te nemen of de correcte levering onmogelijk maakt, heeft de Verkoper het recht de Overeenkomst van rechtswege en met onmiddellijke ingang te beëindigen zonder voorafgaande ingebrekestelling. Verkoper heeft alsdan het recht om naar goeddunken over de goederen te beschikken en eventuele schade op de Onderneming te verhalen.

Alle goederen die door Verkoper aan een Onderneming werden geleverd, blijven de eigendom van Verkoper tot wanneer de Onderneming al haar verplichtingen en in het bijzonder haar betalingsverplichting heeft nagekomen. De Onderneming zal daarbij alle nodige en nuttige maatregelen nemen om het eigendomsrecht van Verkoper veilig te stellen.

Artikel 7 - Herroepingsrecht

Gedurende 14 dagen vanaf de levering van uw goederen heb u het recht om via aangetekend schrijven te beslissen dat u de goederen wenst terug te sturen zonder opgave van redenen en zonder dat u een vergoeding aan ons verschuldigd bent. Binnen de 14 dagen nadat we uw bestelling teruggekregen hebben of u hebt aangegeven dat u wil afzien van de overeenkomst, betalen we u de volledige aankoopprijs ervan terug met hetzelfde betaalmiddel waarmee u hebt betaald.

Wij mogen wachten met terugbetaling tot wij de goederen hebben teruggekregen of tot u
hebt aangetoond dat u de goederen hebt teruggezonden, al naar gelang welk tijdstip eerst
valt.

Tijdens de eerste 14 dagen na de levering verwachten we dat u zorgvuldig omgaat met de
bestelling en de verpakking. Als u de goederen nog wil kunnen terugsturen zoals hierboven
omschreven, mag u ze enkel in die mate uitpakken of gebruiken als nodig is om te kunnen
beoordelen of u het goed wenst te behouden. Als u de goederen terugstuurt, moet dit indien mogelijk gebeuren samen met de originele verpakking, met alle geleverde toebehoren en in de originele staat en verpakking en rekening houdende met onze instructies hieronder. 

U kan uw retourpakket retourneren via de post en de kosten hiervoor moeten door u gedragen worden.

Om uw herroepingsrecht uit te oefenen, kan u het Europees modelformulier voor Herroeping gebruiken en dit opsturen naar info@filosprook.be of Bachtenwalle 4, 9000 Gent. Wij zullen u per e-mail een ontvangstbevestiging van uw herroeping sturen.

Als u ons goederen terugzendt binnen de 30 dagen na aankoop omdat u ze liever niet wil
houden, bent u verantwoordelijk voor het transport.

Enkel Consumenten kunnen zich beroepen op het herroepingsrecht.

Artikel 8 – Wettelijke garantie

Wij garanderen dat onze goederen conform zijn aan uw bestelling en voldoen aan de
normale verwachtingen die u ervan mag hebben rekening houdende met de specificaties van het product. Wij garanderen u natuurlijk ook dat onze goederen voldoen aan alle op het ogenblik van uw bestelling bestaande wetten.

Bovendien hanteren wij wat betreft het leveren van goederen de wettelijke
minimumgarantietermijn van twee jaar indien het goed niet conform is aan de geplaatste
bestelling. Dit betekent dat bij gebreken of defecten aan het goed tot 2 jaar na de levering dit goed kosteloos wordt hersteld, dan wel vervangen.

Ondernemingen hebben geen recht op de wettelijke garantie en moeten zichtbare gebreken binnen 5 dagen na levering schriftelijk aan Verkoper melden en zullen hiertoe bij levering de nodige inspecties doen. Verborgen gebreken moeten binnen 5 dagen na ontdekking schriftelijk aan Verkoper gemeld worden. In beide gevallen zal de Verkoper de gebreken trachten te herstellen of de gebrekkige goederen vervangen, doch enkel voor zover de gebreken tijdig werden gemeld.

Artikel 9 - Overmacht

In geval van overmacht zijn wij niet gehouden onze verplichtingen na te komen. In dat geval
kunnen wij ofwel onze verplichtingen opschorten voor de duur van de overmacht, ofwel de
overeenkomst definitief ontbinden.

Overmacht is elke omstandigheid buiten onze wil en controle die de nakoming van onze
verplichtingen geheel of gedeeltelijk verhindert. Hieronder begrijpen wij onder meer,
stakingen, brand, bedrijfsstoringen, energiestoringen, storingen in een (telecommunicatie-) netwerk of verbinding of gebruikte communicatiesystemen en/of het op enig moment niet
beschikbaar zijn van onze website, niet of niet-tijdige levering van toeleveranciers of andere
ingeschakelde derden.

Artikel 10 - Geschillen

Indien u klachten zou hebben met betrekking tot uw bestelling kan u ons contacteren via
info@filosprook.be, telefoonnummer +32 474 21 85 81, of per brief gericht aan FiloSprook,
Bachtenwalle 4, 9000 Gent. We trachten uw klacht binnen de 5 werkdagen te behandelen.

Op alle overeenkomsten die we afsluiten met u is uitsluitend het Belgische recht van
toepassing en bij geschillen zijn enkel de Belgische rechtbanken bevoegd. Indien er op basis van dwingend recht toch een ander recht van toepassing zou zijn, zal bij de interpretatie van deze algemene voorwaarden in de eerste plaats teruggegrepen worden naar Boek VI van het Belgisch Wetboek Economisch Recht.

Ten aanzien van Ondernemingen zijn de enkel de rechtbanken van Gent bevoegd.
De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

Bij buitengerechtelijke regeling van het geschil met de Consument is de Consumenten-
ombudsdienst van de Federale Overheid bevoegd om elke aanvraag tot buitengerechtelijke
regeling van consumentengeschillen te ontvangen. Deze zal op haar beurt de aanvraag
ofwel zelf behandelen ofwel doorsturen naar een gekwalificeerde entiteit. U kan de
Consumenten-ombudsdienst bereiken via deze link: https://www.consumentenombudsdienst.be/nl

Bij geschillen met een grensoverschrijdend karakter kan de Consument bovendien beroep
doen op het Online Dispute Resolution platform van de Europese Unie via deze link:
https://ec.europa.eu/odr.