Welkom in het Woeste WemelWoud

In 2023 viel FiloSprook viel 3 keer in de prijzen bij de uitreiking van de Berrie Heesen prijs.

Het Centrum voor Kinderfilosofie in Nederland organiseert jaarlijks een wedstrijd voor projecten en inzendingen die een bijdrage leveren bij het ontwikkelen van filosofie bij kinderen en jongeren. In september 2023 werden de prijzen uitgereikt, genaamd naar een Nederlands filosoof Berrie Heesen. In een druk bezet veld won FiloSprook er o.a. de publieksprijs, de prijs van de kinderjury en werd het eervol 2de voor de prijs van de vakjury. Lees er hier meer over.

De bedenker van FiloSprook is Isabelle Desegher. Isabelle is als psycholoog en psychotherapeut werkzaam in haar privépraktijk Kaleidoscoop.


Sinds de eerste workshop bij Richard Anthone werd ze besmet met de microbe van het filosoferen met kinderen en jongeren. In die tijd ontwierp ze de ongepubliceerde FiloKoffer en schreef ze filosofische verhaaltjes rond de FiloFant, de eerste voorzichtige ideeën die uiteindelijk hebben geleid tot FiloSprook, 15 jaar later.


Naar aanleiding van verschillende filosofische workshops bij Richard Anthone en Kristof Van Rossem zocht ze voortdurend naar manieren om kinderen een stem te geven, hen te laten participeren en dialoog te bevorderen tussen kinderen en hun netwerk. Binnen het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang te Gent gaf ze o.a. vormingen rond kinderparticipatie, diversiteit en filosoferen met kinderen. Ze verzorgde verschillende artikels rond filosoferen met kinderen in het tijdschrift Kiddo.

In 2011 richtte ze samen met Eef Cornelissen de Sprookjesacademie vzw op. Samen gaven ze bij Academia Press een boek uit 'Sprookjes en Filookjes' waarin ze een methode voorstelden om te filosoferen ahv sprookjes en verhalen.

In 2015 schreef ze haar eerste prentenboek, Mevrouw Justien, een verhaal over troost. In 2021 en 2023 schreef ze, in samenwerking met Eef Cornelissen en Jelle De Schrijver (Odisee Hogeschool) en Mediawijs de verhalen voor Kritikat, een filosofische methode om kinderen in het basisonderwijs en secundair onderwijs te helpen bij ontmaskeren van drogredenen en het filosoferen over nepnieuws. 

Ook in haar therapiepraktijk is het filosoferen nooit ver te zoeken. Via spel en creatieve denkprikkels laat ze kinderen en hun ouders nadenken en reflecteren over allerlei existentiële thema's. Binnenkort worden vormingen georganiseerd voor hulpverleners om P4C in een therapeutische context binnen te brengen en om FiloSprook als waardevolle tool in te zetten.